Persbericht: Eerste buurtoverleg op SILVAMO

Kortemark 7 september 2024 — Op zaterdag 7 september vond een geslaagd Buurtoverleg plaats op de Silvamo-site, een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijke afvalstoffen in Kortemark. Tijdens het
overleg kregen de aanwezige buurtbewoners een toelichting over de werking van de stortplaats, een rondleiding op de site en - om af te sluiten - een hapje en een drankje.
"Wij geloven sterk in de kracht van open en transparante communicatie," verklaarde Chris David, manager van de Silvamo-site. "Het is belangrijk voor Silvamo om een goede relatie met de buurt te onderhouden. Wij beseffen dat er vragen leven bij de omwonenden en daarom leek het ons een goed idee met dit Buurtoverleg onze deuren wagenwijd open te zetten." Een 40-tal deelnemers waardeerden degelegenheid om direct met vertegenwoordigers van Silvamo in gesprek te kunnen gaan en kregen tijdens de rondleiding een unieke inkijk in de werking van de stortplaats, de veiligheids- en milieumaatregelen en de hoogtechnologische waterzuivering.
‍Het Buurtoverleg, dat vanaf nu jaarlijks wordt georganiseerd, maakt deel uit van Silvamo's aanpak om de interactie met de lokale gemeenschap te vergroten en mogelijke vragen en zorgen van buurtbewoners te
bespreken. Naast het buurtoverleg is er een Opvolgingscommissie opgericht, waarin vertegenwoordigers van de buurt, de gemeente en actiecomités deelnemen. Deze commissie komt geregeld samen om de voortgang van de werkzaamheden en de onderzoeken op de site te bespreken.Silvamo benadrukt dat met de nieuwe vergunning de aard van de activiteit in de toekomst dezelfde blijft. Silvamo bergt alleen niet-gevaarlijke afvalstoffen.
Hierbij gelden strenge vergunningsvoorwaarden en normen. PFAS-houdende gronden afkomstig van PFAS-werven worden niet aanvaard. Daarnaast aanvaardt Silvamo nooit grond afkomstig uit het buitenland.

Silvamo is sinds 1996 een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijke afvalstoffen, gevestigd in Kortemark, West-Vlaanderen.
De stortplaats wordt geëxploiteerd door een joint venture tussen Renewi en DEME Environmental.